Сніжний барс відноситься до групи великих кішок. Часто тварину плутають з леопардом і це не дивно — забарвлення шерсті і габарити практично однакові. Але на цьому схожість закінчується …

Де вони мешкають?

Снігжні барси проживають на території з холодним суворим кліматом. Ці надзвичайно красиві кішки населяють Тибет, Гімалаї, Алтай і Тянь-Шань. Тварини воліють до високогір’я з оголеними скелями, але взимку сніжні барси спускаються до густих лісів.

Ці сріблясто-сірі плямисті кішки вважають за краще самотність. Тварини ведуть переважно осілий спосіб життя. Сніжні барси живуть в печерах або буреломах.

Чудовий сніжний барсСпосіб життя

Незважаючи на суворий і гордий зовнішній вигляд, ці загадкові істоти рідко проявляють агресію по відношенню до своїх родичів. У розпорядженні кожного барса є масштабна територія, тому проблем її поділу не виникає.

Ця чудова кішка — прекрасний мисливець. Сніжні барси пильно вистежують гірських козлів і баранів. Але якщо в поле зору тварини потрапив дрібний гризун або птах, вона не відмовиться і від такої здобичі. Окраска хутра дозволяє барсу маскуватися і раптово нападати на жертву.

Котячі, які проживають в Тибеті і Гімалаях, спаровуються цілий рік. Їх памірські і алтайські родичі — тільки в лютому. У шлюбний період самці видають владне, але в той же час ніжне нявкання.

Самки виношують дитинчат протягом 3 місяців. Середньостатистичний приплід — 4 кошеня. Мати виховує дитинчат до року — навчає їх мистецтву полювання і виживання.

Головним ворогом сніжного барса є людина. Популяція тварин невблаганно скорочується через те, що люди часто полюють на них з метою видобутку чудового хутра. Офіційно полювання на сніжних барсів заборонено, однак браконьєрів це не зупиняє …