Природа нашої Землі дивна і прекрасна. Кожному різновиду флори і фауни вона подарувала особливі зовнішні дані і здібності, які їм не тільки допомагають у виживанні, а й роблять їх справді унікальними.

Приклад тому яскравий представник папугообразних, який вражає красою оперення, величиною і своєю загальною пишністю. Представляємо цікаві факти про какаду.

● Какаду — це не маленькі папужки. Їх розміри досить вразливі: від 30 до 65 см.

● Їх відмінною рисою є «ковшеподібна» будова дзьоба. Він масивний і з піддзьобка, ширина якого більше, ніж у надклювья. За рахунок його мощі какаду може без проблем ламати дуже тверді предмети, наприклад, горіхову шкаралупу. Сильний дзьоб також допомагає йому в лазіння по деревах.

● Подовжені пір’я, що ростуть біля чудової птиці на лобі і тімені, теж вважаються особливістю даного сімейства папугообразних. До того ж з цим чубчиком можна розпізнати, який зараз стан какаду. Приміром, коли він спокійний, хохол «пригладжений», збуджений — довге пір’я на голові підведене. У деяких різновидів какаду величина чубка може досягати 16-18 см.

Цікаві факти про какаду● Дані екзотичні птахи літають не досить добре, проте вони чудово лазять по деревах і вміло пересуваються по землі. Серед какаду існує багато різновидів наприклад — великий жовтохохлий, пальмовий, інка, траурний, рожевий, шлемоносний та ін.

● Какаду дуже розумні папуги. Їх можна навчити вимові декількох десятків слів і фраз. Також вони здатні імітувати побутові звуки і голоси домашніх тварин. У середньому цей вид пернатих живе близько 80 років.

● Найдавніші останки цього роду папуг, виявлені вченими в Австралії, належать міоценову періоду, точніше проміжку між раннім і середнім міоценом (24-16 мільйонів років тому).

● Дані представники папугообразних широко поширені в Новій Гвінеї, в Австралії і островах Індонезії. А слово «какаду» (латинською Cacatuidae) утворилося від малайського «kokatoe», що перекладається, як «кусачки». Такій назві птиця зобов’язана знову ж її потужному, великому дзьобу.

Цікаві факти про какаду● Какаду харчуються рослинною і білковою їжею. Тому тим, хто обзавівся такими екзотичними вихованцем, необхідно правильно за ними доглядати і годувати їх. У якості «ідеальних страв» можна назвати різні зернові суміші (насіння соняшника, гречка, просо), фрукти (яблука, груша), горіхи, ягоди (малина, полуниця), стручки гороху, коріння кульбаби, відварене м’ясо курки, комахи і навіть молочна продукція (сир).

● Природне місце існування какаду — це тропічні ліси, савана і навіть відкрита місцевість. Живучи зграями, один раз на рік все ждане сімейство папуг утворює пари. У цей період гніздування самка-какаду відкладає в середньому 3-4 яйця (кількість безпосередньо залежить від виду та розміру птиці). У «вихованні дітей» беруть участь обоє батьків, а після закінчення 2-х місяців пташенята стають самостійними і залишають гніздо. Таким чином, сім’я розпадається і всі її члени приєднуються до зграї.

● У неволі ні в якому разі не можна давати какаду нудьгувати, інакше це може призвести до самообщипування. Не маючи можливості часто приділяти улюбленцю уваги, краще підселити до нього родича для спілкування.