«Коли тигр вбиває, шакал завжди поруч», це старе прислів’я зображує шакала в невигідному світлі, як звичайного падальщика.

Однак шакали дійсно дуже цікаві тварини, чий спосіб життя захопить вас, як тільки ви почнете його вивчати.

Шакал належить до сімейства собачих, середнього розміру, всеїдний, мешкає в Африці, Азії та південно-східній Європі.

Живучи в зграях по 10-30 особин, вони мають хорошу соціальну організацію. Як і в інших представників сімейства собачих, м’язисті ноги шакалів відмінно пристосовані для швидкого бігу. Життя в зграях допомагає їм, так як вони можуть полювати на тварин більш великих розмірів, наприклад таких як газелі, а також захищати один одного під час нападів.

У Стародавній Греції і Єгипті їх шанували як богів. У всі часи вони відмінно адаптувалися до змін навколишнього середовища.
Наукова назва: Шакал звичайний (Canis aureus), Шакал смугастий (Canis adustus) і Шакал чепрачний (Canis mesomelas)
Царство: тварини
Тип: хордові
Клас: ссавці
Загін: хижаки
Сімейство: Собачі
Рід: вовки
Вид: шакал
Розмір: 15 — 20 дюймів
Вага: 15 — 35 фунтів
Тривалість життя: 10 — 12 років
Звички: живе один або в парі
Їжа: Всеїдний, падальник
Місце існування: Відкриті і лісисті савани, пустеля і посушливі поля
Видаються звуки: Воплі і тявкотіння
Період вагітності: Приблизно 2 місяці
Число дитинчат від однієї вагітності: 2 — 4 цуценя
Хижаки, нападники на шакалів: Орли, гієни і леопардиЦікаві факти про шакалів

Цікаві і забавні факти про шакали

  • Шакали видають різноманітні звуки. Вони спілкуються один з одним за допомогою криків, гавкоту і звуків нагадуючих сирену. Крім того, цей звук призводить до готовності інших шакалів під час полювання.
  • Незважаючи на те, що шакали відомі як падальщики, вони також полюють і вбивають самі.
  • Годуючі самки шакалів змінюють місце перебування кожні два тижні, щоб захистити своїх дитинчат від хижаків.
  • Існує три основних види шакалів виявлених на планеті: Шакал звичайний (Canis aureus), шакал смугастий (Canis adustus) і Шакал чепрачний (Canis mesomelas). Вони відрізняються зовнішнім виглядом і середовищем існування.
  • Шакал звичайний мешкає в Східній Африці. Також там мешкають і представники двох інших видів. Примітно те, що вони займають різні території.
  • Шакал звичайний не є близьким родичем іншим видам, швидше вони схожі також як і вовк, і койот.
  • Шакал звичайний є найважчим шакалом в світі, він важить близько 15 з гаком кілограм.
  • Чепрачні шакали віддаютьперевагу житлу з численними виходами.
  • З трьох видів шакалів, смугасті є менш агресивним, в той час як Чепрачний вважаються найбільш агресивним.
  • Дитинчаті шакала потрібно 10 днів, щоб відкрити очі після народження.
  • Шакали за природою своєю дуже залежать від території і завжди завзято її охороняють.
  • Підросли цуценята шакала піклуються про новонароджених. Більшість новонароджених шакалів вмирають в вперші 14 днів після народження і щоб підвищити популяцію важлива наявність опікунів на початковому етапі.Цікаві факти про шакалів
  • Смугасті шакали, виявлені навколо саван і в лісистих місцевостях, видають звук схожий на крик сови або навіть сирени.
  • Відомі більше 12 підвидів шакала звичайного.
  • Шакал звичайний відомий під багатьма іменами, східний шакал, азіатський шакал, очеретяний вовк, австро-угорський вовк.
  • У випадках відсутності їжі, шакали, особливо ті, що мешкають в тропіках Південної Африки, можуть довгий час харчуватися травою.
  • Шакали є похмурими ссавцями, вони найбільш активні в години світанку і заходу.
  • Шакали відомі як хороші бігуни, вони можуть тривалий час пересуватися зі швидкістю до 16 км на годину.
  • Вони в основному використовують виття і тявкотіння для спілкування з іншими представниками зграї.
  • З двох місяців цуценя шакала годує його мати (дичиною і м’ясом), починаючи з 6 місяців, щеня що підросло  здатне полювати саме.
  • Шакали можуть полювати на дрібних ссавців, птахів, рептилій. Гієни, леопарди і орли полюють на шакалів, орли — на цуценят шакалів.
  • Деякі види шакалів їдять отруйних змій.
  • Шакали є загрозою для фермерів. Також на шакалів полюють через хутро.
  • Один з підвидів шакала проживає в Ефіопії, нараховує близько 500 особин, які залишилися в світі.
  • Віддаючи перевагу спати в теплі, шакали мешкають в глибоких печерах і лігвищах, побудованих іншими тваринами.
  • Східні міфи і казки описують шакалів і лисиць як мудрих чарівників.
  • Бог загробного життя і муміфікації стародавнього Єгипту — Анубіс зображався з головою шакала.
  • Під час експериментів зі схрещування шакалів і собак, отриманий гібрид мав нижчу плідність в порівнянні з гібридом вовкодава.