Цікаві факти про страусів

Африканський страус — останній представник сімейства страусиних на Землі. Всім відомо, що літати він не вміє, зате надзвичайно швидко бігає. Але це далеко не єдині його особливості. Цей птах може похвалитися й іншими рекордними здібностями та характерними рисами. Пропонуємо цікаві факти про страусів.

1. Сьогодні рекордсменом у світі птахів визнаний африканський страус. Саме він вважається найбільшим птахом. Його зріст сягає 2,7 м, а вага — 160 кг. Подібний розмір тіла важко підняти в небо, що страусові і не потрібно — літати він не може.

2. Незважаючи на свою назву, африканський страус мешкає не тільки в Африці, але і на Близькому Сході. Так, його можна зустрітися в Іраку та Ірані, але тільки в місцевості, де немає густої рослинності.

3. Страус є володарем найбільших очей серед всіх наземних істот. Їх діаметр становить 5 див. Цікаво, що розмір його мозку менше, ніж розмір очей.

4. Мало хто не знає, що страуси — лідери з бігу серед птахів. Вони здатні розвивати швидкість до 70 км/год, Але це ще не все — вони можуть різко змінювати напрямок без уповільнення, що дозволяє їм відірватися від погоні. Страусенята в місячному віці вже здатні обігнати багатьох тварин у світі, адже вони бігають зі швидкістю до 50 км/год.

5. Довжина кроку страуса при бігу сягає 4 м в довжину. Багато в чому це визначає його швидкість, адже він витрачає набагато менше часу на перестановку лап, ніж багато інших нелітаючих птахів.

Цікаві факти про страусів6. Основною їжею страусів є рослини, однак вони можуть харчуватися і комахами, рептиліями, гризунами. Щоб перетравлювати жорстку їжу, вони ковтають дрібні камені, шматки дерева і навіть залізо.

7. Страуси не тільки великі, але і дуже сильні. Удар їх лапи може серйозно поранити або вбити лева. Також вони становлять загрозу і для людей, якщо останні проявили агресію або господарюють на території самця.

8. До речі, страуси досить сильні, щоб витримати вагу людини. Тому на них можна кататися верхи. Правда, для цього краще вибрати дорослу особину.

9. Через моду на пір’я, м’ясо і яйця в кінці XVIII століття ці птахи опинилися на межі вимирання. Але від сумного кінця їх врятувала інша мода — на страусині ферми. У середині XIX століття бум на розведення страусів виправив катастрофічну ситуацію. Зараз страусів розводять у понад 50 країнах.

10. Найвпізнаваніша особливість страусів — занурення голови у пісок — це омана. У природі ці птахи ніколи так не надходять. Однак вони можуть притиснути голову до землі, щоб стати менш помітними або відпочити після тривалого бігу. Швидше за все, саме це і викликало непорозуміння.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Наверх