Слон — найбільший ссавець, який живе на планеті Земля. Існує всього два види цих тварин — азіатський (індійський) і африканський. Другий вище і крупніше першого. Така доросла особина може важити більше 12 тонн — однією ногою слон може запросто повалити крупне дерево. Індійська слониха відрізняється відсутністю бивнів, якщо вони і є, то зовні їх не побачиш. У самців бивні можуть сягати півтора метрів в довжину.
Одна третина бивня слона ховається під черепом. В сучасний час не існує особин з величезними бивнями, тому як всі подібні слони були винищені мисливцями багато десятиліть назад, а довжина бивня — генетично успадкована ознака. Сьогодні взагалі рідко зустрічаються слони, у яких би були бивні навіть наполовину менше, ніж у їхніх предків. Ця частина тіла зростає все життя і є показником віку. Слони, як і люди, можуть бути «ліво» і «праворукими», тому як пристосовуються працювати тим чи іншим бивнем. З цієї причини один з бивнів набагато коротше іншого, він швидко зношується. Бивні слонів можуть відрізнятися не тільки довгою, але навіть формою, а також розташуванням — у деяких бивні ростуть в бік. По вухах і бивнях вчені розрізняють слонів між собою. Африканський слон, коли стоячи спить, кладе свої важкі бивні на термітник або сук дерева, а в неволі упирає їх в прорізи решітки або стіну.

Слон — сімейна тварина. Кілька сімей збираються в одне стадо і живуть разом. У ньому всі родичі. В Африці одне стадо може налічувати до декількох тисяч особин. Керівник стада — одна стара, але досвідчена слониха. У них істинний матріархат. В стаді зазвичай 15-30 слоних з дитинчатами. В разі нестачі їжі всі члени «громади» розсіюються і кожен слон годується поодинці. Також стадо іноді розпадається через внутрішньосімейні проблеми. Молодий слон живе в родині до 15 років, а потім створює свою. Вагітність слонихи — воістину тяжкий тягар. Вона триває десь 22 місяці. Новонароджене слоненя може важити 120 кг. Але яким би він міцним і великим не народився, це досить безпорадна істота і весь час перебуває під захистом, так як є дуже легкою здобиччю для хижаків.
Факти про слонівАфриканський слон розділяється ще на три підвиди: один має вуха трикутної форми, а другий — більш круглі, третій — карликовий слон. Останній — дуже рідкісний екземпляр, цілком можливо, що це поодинокі особини з патологічними відхиленнями. Гостровухий слон зустрічається частіше в саванах, круглоухий мешкає в лісах. Якщо подивитися з іншого боку, то гостровухий слон набагато більший за свого побратима: висота першого часто досягає трьох з половиною метрів, а іноді — навіть чотирьох, зростання другого ж ніколи не перевищує 3х метрів і в середньому становить два метри п’ятдесят сантиметрів. Серед азіатських слонів чітко розділяють два підвиди — тайський і індійський. Другий значно крупніше, у нього тонке тіло і довгі передні ноги. В парках містяться в основному тайці.

Вуха африканських слонів в діаметрі можуть бути до двох метрів, а відстань між крайніми точками обох вух — до чотирьох. Кожна особина має свою унікальну облямівку вух. Зрідка вони махають ними для того, щоб охолодити своє тіло. Хобот слона — це його губи і ніс. Через нього він дихає, а також використовує для обливання, дотику, нюху і захоплення предметів. В хоботі у слона близько 500 м’язів. Слоненя вчиться їм правильно управляти до двох років.

Слон — травоїдна тварина. Через їх гігантський розмір їм доводиться довго шукати їжу. За фактом все життя слонів проходить в пошуках їжі — вони займаються цим від 15 до 20 годин на добу. Він годується не менше 15 годин на добу і з’їдає від 40 до 450 кг рослин, в основному листя і трави. В умовах неволі вони отримують 10 кг моркви, 30 кг сіна і 8-10 кг хліба, зрідка зерно до 10 кг. Також в щодобовий раціон входять вітаміни D, A, мінерали, такі як сіль, кальцій, харчові добавки. П’ють слони від 100 до 300 літрів на добу, залежно від температури навколо. Якщо слон випиває 250 літрів кожен день стабільно, це свідчить про захворювання. При туберкульозі він випиває 600 літрів щодня.

Факти про слонівТакож слон — суспільна тварина. При зустрічі вони вітають один одного особливими ритуалами. Один з них — обійми хоботами. Якщо слон побачить, що дитинча з їхнього стада впало, то протягне йому хобот і підніме. Це виглядає так само, як і люди тримають дітей за руку. Слони дуже вірні, вони зберігають вірність саме своєму стаду. Вони сумують при погибелі новонародженого слоненя, інших членів своєї сім’ї або стада. Під час радісних подій вони здатні виявляти почуття щастя, веселощів. Слони навіть вміють сміятися.

З усіх видів тварин, не рахуючи нас, людей, тільки у слонів є похоронний ритуал свого роду. Після смерті одного з членів стада, його родичі спочатку намагаються підняти його своїми хоботами, а потім сильно сурмлять. Через деякий час слони замовкають і потім починають накидати землю, гілки на тіло померлого. Відомі випадки, коли таким же чином слони намагалися поховати людину, помилково вважаючи її мертвою.
Відмітна особливість цих великогабаритних тварин — вміння чути ногами. Спілкування відбувається через тупіт, цей сигнал чути всім побратимам на відстані до 50 кілометрів. Вони вловлюють кінцівками наднизькочастотні звуки, які проходять через землю. Африканський слон спілкується зі своїми побратимами на таких низьких частотах, що наші людські вуха не здатні їх вловити.

Факти про слонівСлон — довгожитель. В середньому він живе до 75-80 років. Але слони часто не доживали до старості протягом історії. У минулому сторіччі їх чисельність різким чином скоротилася. А причини тому була — бивні, які вважалися найціннішим для виробів. Але зараз часи змінилися і слон під захистом держави, а браконьєрам загрожують суворі покарання за їх винищення.

Незважаючи на свій зовнішній потужний вигляд, слон — найніжніша істота. Знищуючи природне місце існування цих тварин, людина знищує і слонів теж. Природа гармонійна у своїй недоторканності. Давайте цінувати цих дивовижних створінь!