У перекладі з малайської мови назва цього звірка переводитися, як «згортаюча куля». Зустріти панголін можна на території Африки, а так же Південно-Східної Азії. Цю тварину так само не рідко називають і ящіркою, відноситься до плацентарних ссавців.

зовнішність

Зовнішність панголін чимось нагадує мурахоїда. Але відмінність вельми значні: панголін має вельми значну потужну броню, яка складається з великих і дуже твердих рогових пластин. Це необхідно тварині для захисту: в разі небезпеки панголин згортається в клубок, і стає захищений з усіх боків. У світі на сьогоднішній день вчені нараховують тільки вісім видів цього звірка, при цьому кожен вид має свою унікальну особливість. Панголін відрізняє довгий хвіст, варто відзначити, що ця частина тіла досить характерна, і він не рідко перевищує довжину всього тіла. А ось саме тіло панголіна, починаючи від середини морди, і закінчуючи кінчиком хвоста, покривають ряди рогових лусочок. Їх колір може варіюватися від жовто-сірих до буро-коричневих. Здавалося б, що ці тверді луски заважають тварині, але ні, вони розташовані так, що дозволяють без будь — яких перешкод, в разі загрози, моментально згорнутися в клубок. Носик тварини, так само, як і його ніжки з внутрішньої сторони і черевце, такого надійного захисту позбавлені, а покриті короткою шерсткою. Самі ж лусочки мають незвичайну форму: по задньому краю загострені. Буває так, що яка — небудь луска може стертися, але її місце відразу займає нова. Протягом життя кількість лусочків на тілі панголіна залишається незмінною.

Панголін. Цікаві факти

Ці незвичайні звірки вельми вибагливі в їжі: харчуються виключно мурахами й термітами. Можна зробити припущення, що саме це і робить їх схожих на мурахоїдів. У них теж морда злегка витягнута вперед, а ротовий отвір дуже маленький. Всі комахоїдні тварини мають довгий язик, причому дуже липкий. Його довжина може досягати до 40 сантиметрів. Як таких зубів панголіни не мають. Замість цього вони наділені роговими наростами, які розташовуються на стінках шлунка. Вони виконують таку ж функцію, як і зуби. Панголін ще допомагає своїй системі травлення, періодично ковтаючи камінчики, які при попаданні в шлунок, сприяють подрібненню їжі. Вага панголінов коливається від 4,5 кілограмів до 27 кілограмів. Ноги дуже потужні, п’ятипалі, наділені великими кігтями.

Панголін. Цікаві факти

Спосіб полювання у цих незвичайних звірків так само вельми незвичайний. Як правило, щоб не витрачати на полювання багато часу, панголіни просто розривають мурашники своїми потужними лапами, після чого опускають в нього язик. Потім просто залишається чекати, поки до липкого язика прилипнуть розбігаючі мурашки і затягнути язик в ротову порожнину. Все просто. Однак це не єдиний спосіб добування їжі. Мало кому відомо, що смак слини, а також  її запах, привертають мурах. Панголін може просто сісти і пускати слину в очікуванні, коли їжа самостійно прийде до нього. Такі почуття, як зір і слух у панголінов розвинені слабко. Невеликого розміру очі прикривають повіки, що виконують функцію захисту від укусів майбутньої їжі. А ось нюху панголінів можна тільки позаздрити.

Бували випадки, коли вчені знаходили примірників, у шлунку яких було виявлено до 2 кілограмів комах! Варто відзначити, що тримати таку тварину, як панголін в домашніх умовах дуже важко, оскільки меню вельми одноманітне.

Між іншим, мурашник для тварини не тільки джерело їжі. З його допомогою панголіни очищаються від паразитів. Для цього тільки й треба, що всістися біля зруйнованого мурашника і почекати, поки злі мурахи заползут під розставлені лусочки і почнуть кусатися. Таким чином, мурахи насичують шкіру панголіна мурашиної кислотою. Таким чином і відбувається очищення шкіри. Після закінчення звірятко просто притискає свої лусочки до тіла і тисне мурах.

Ця тварина воліє нічний час для неспання. Денний час панголіни проводять у сні. Спати краще або ж в норах, або в дуплах дерев. Багато видів вельми комфортно почуваються на деревах і прекрасно по ним пересуваються, хоча і не дуже швидко — максимальна швидкість — 5 кілометрів на годину. Оскільки звірок в разі небезпеки не може врятуватися втечею, на виручку приходить луска: він моментально згортається в клубок, а голову накриває хвостом. Розпрямити такий потужний клубок під силу лише великому і сильному звіру, наприклад, леопардові. Однак хижак може отримати при цьому струмінь гострого смороду, яку панголіни можуть випускати з анальних залоз.

Панголін. Цікаві факти

Розмножуються панголіни тільки в зимовий час, тільки один раз на рік. Вагітність протікає протягом 4 — 5 місяців. Потомство з’являється на світ дуже розвинутим, проте, абсолютно безволосим. Замість цього їх тіло вкрите щетинками, вельми м’якими, але через пару днів вони починають інтенсивно тверднути. Перші місяці життя діти харчуються материнським молоком. Якщо малюкові що-небудь загрожує, мати згортатися в клубок, прикриваючи дитину своїм тілом.

Всі панголіни діляться на два види: африканські та азійські.

До азіатських відносяться: яванський ящір, філіппінський ящір, вухатий ящір і індійський ящір.

До африканських: белобрюхий ящір, довгохвостий ящір, степовий ящір і гігантський ящір.

Панголінов налічується не дуже багато. Люди влаштовують на них полювання, тому що зовнішній вигляд цього звірка досить незвичайний. Місцеві ж виловлюють їх через м’ясо, яке за смаком нагадує свинину. Ще одна причина криється в лусочках і в шкірі, так як вони мають лікувальні властивості, в цьому, принаймні, переконане місцеве населення.