Цікаві факти про глухаря

Глухар одна з великих і вельми симпатичних птахів серед загону тетеревиних.

Представляємо Вам цікаві факти про глухаря.

Їжу глухар шукає в основному по землі, а якщо доводиться летіти, то виходить це у нього досить-таки важко. Це пояснюється вагою глухаря, хоча самка глухаря має вагу набагато менше, ніж самець. Самці виростають до 6 кг, а самки до 2 кг. Тому самки є більш спритними, хоча ця птиця вважається трохи полохливою ​​і злегка незграбною.

За зовнішнім виглядом самець перевершує самку, так як має дуже красиве опірення з чорних, сірих, білих, бурих пір’їв. Самка глухаря маленька з сірим і рудим оперінням. Таке забарвлення самців дозволяє їм конкурувати один перед одним у виборі самки. У них дуже красивий зоб, який переливається чорно-зеленим кольором.

Назва «глухар» сталася через будову слухової системи цієї птиці. Він втрачає слух лише на деякий час, це відбувається в період токування, тобто під час виконання співу, коли глухар прочиняє дзьоб, відбувається натиснення однією кісткою черепа і закривається слуховий прохід. Його глухота припадає на руку мисливцям, так як птах не чує пострілів.

Цікаві факти про глухаряУ літній час глухар харчується зеленою травою, насінням, стиглими ягодами, а взимку осиковими нирками і сосновою хвоєю. Незважаючи на те, що глухарі сидять на деревах, гнізда вони в’ють на землі з маленьких гілочок. Діаметр гнізда становить 25 см.

Глухарка закладає до 8 яєць в гніздо, яйця мають на своїй поверхні плями бурого кольору. Висиджує вона строго по днях і рівно 24 дні. Залишає гнізда тільки лише рано вранці, в середині дня і ввечері.

Пташенята з’являються в середині червня і харчуються в першорядні дні свого життя дуже маленькими комахами, наприклад, мурахами. А також пташенята ковтають маленькі камінчики, щоб шлунок зміг перетирати надходить в нього їжу. Ростуть вони дуже швидко і через місяць вже добре літають.

Якщо глухарка помітила хижака або людину, то вона прагне відвести його від потомства. Поки пташенята маленькі вони ховаються при першій же небезпеці під крило матері, а коли трохи підростуть, то ховаються в густій ​​і високій траві, в якій їх дуже важко знайти, навіть собакам.

Цікаві факти про глухаряВосени від матері спочатку відокремлюються молоді самці, а потім вже і самки. Зимують глухарі маленькими зграйками, а при сильних морозах ховаються в замети і виходять тільки поїсти. Перед зимою глухарі запасаються камінчиками, тому що в цей період часу їжа дуже жорстка і груба, а вони допомагають шлунку перетравлювати їжу. Якщо глухар не запасеться такими камінчиками, то загине.

Так як глухар мешкає в природі в незначній кількості, то заслуговує великий інтерес у людини для розведення його в зоопарках або заповідниках. Така мала кількість глухарів в природі пов’язана в першу чергу з мисливцями, а в другу чергу з розміщенням гнізд.

Так як гнізда розташовуються на землі, то виникає велика ймовірність їх розорення іншими тваринами або під час лісових пожеж.

Кладненко Сергій

Сергій Кладненко, головний редактор Цікаво.нет. Автор статей на сайті. Журналіст з досвідом роботи в українських і зарубіжних інетрнет-виданнях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *